Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε λίπασμα. Ο όρος που έχει επικρατήσει να αποκαλούμε αυτή την ποιότητα λιπάσματος  είναι κομπόστ (compost) ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι λοιπόν η αερόβια, θερμόφιλη διαδικασία αποσύνθεσης οργανικών απορριμμάτων. Το compost είναι ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία διότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα οργανικό λίπασμα με εδαφοβελτιωτικές ικανότητες. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης και κατά την δίκη μας γνώμη ο σημαντικότερος. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση και σε αυτήν στα πράσινα σημεία ανακύκλωσης /κομποστοποίησης στις γειτονιές, σε μικρούς αυτόματους μηχανικούς κομποστοποιητές οι οποίοι θα πρέπει όμως να έχουν κατασκευαστικά και τεχνολογικά την δυνατότητα παραγωγής ώριμου κομπόστ, δηλαδή να διαθέτουν σύστημα θρυμματισμού των απορριμμάτων, σύστημα δυναμικής ανάδευσης, θάλαμο υγιεινοποίησης, θάλαμο ωρίμανσης. Αυτές οι μέθοδοι δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει ο εκάστοτε δήμος.

Η Ελλάδα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα. Η κομποστοποίηση στο σπίτι είναι εύκολη στην εφαρμογή της. Σίγουρα όμως πρέπει να ενημερωθείτε γύρω από αυτήν την διαδικασία.

Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

Η απάντηση στο πιο συνηθισμένο ερώτημα «Γιατί να κάνω κομποστοποίηση» είναι απλή. Γιατί έχει πολλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για εσάς που την εφαρμόζεται.
√ Εξοικονομεί χρήματα, μιας δεν υπάρχει πια η ανάγκη για αγορά χημικού λιπάσματος.
√ Φροντίζει και αναδεικνύει τα φυτά σας, διατηρώντας το χώμα πλούσιο σε συστατικά.
√ Εξοικονομεί νερό, γιατί βοηθά το χώμα να διατηρεί την υγρασία του και να είναι έφορο.
√ Προστατεύει το περιβάλλον, γιατί ανακυκλώνοντας όλα αυτά τα πολύτιμα οργανικά υλικά μειώνονται οι ποσότητες που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. Εξοικονομείται έτσι χώρος για την απόρριψη σκουπιδιών. Μειώνεται επίσης η ρύπανση της ατμόσφαιρας καθώς μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

O Caffè Volcano καινοτομεί και κυκλοφορεί τις πρώτες 100% compostable κάψουλες και συσκευασίες στην Ελλάδα. Δεν περιέχουν καθόλου πλαστικό ή αλουμίνιο ενώ οι κάψουλες είναι επιπλέον και 100% βιοδιασπώμενες. H επιλογή οικολογικών λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του πλανήτη και για τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας, για αυτό πιστεύουμε ότι θα βρούμε και εσάς σύμμαχους στην νέα μας αυτή προσπάθεια.